“Community building is werken aan het wortelstelsel!”

“Community building is werken aan het wortelstelsel!”

Op donderdag 15 december hebben bijna 120 beroepskrachten en bewoners meegedaan aan twee ABCD-Pressurecookers. In de knusse theaterzaal van de prachtige Deventer Bibliotheek deelde Joop Hofman zoveel mogelijk interessants over Asset Based Community Development in één uur tijd. We zagen de kwartjes bij veel aanwezigen letterlijk vallen! En dat is mooi in de beweging naar ‘heel Deventer ABCD’!

Wortelstelsel
Kern van het betoog van Joop is dat community building werken aan verbinding tussen mensen is. “Boven de grond, in de samenleving, de buurten, groeien en bloeien allemaal mooie initiatieven. Maar het wortelstelsel, dat er onzichtbaar onder loopt, maakt dat mogelijk. Op dooie grond, slaat alles namelijk dood. Community building is werken aan dat wortelstelsel. Al die verbindingen tussen mensen vormen de bloedbanen, de zuurstof, van een gemeenschap. Daarbij draait het al-tijd om wat er tussen mensen gebeurt. Community building is verbindingen tussen mensen maken! Lijntjes trekken. Als 6 mensen elkaar kennen, zijn er 15 mogelijke lijntjes en hulpbronnen, als 14 mensen elkaar kennen, zijn er al 92 verbindingen! Het enige wat telt zijn de lijntjes tussen mensen, niet hun labels of tekortkomingen! Nu worden beroepskrachten afgerekend op wat er met mensen gebeurt, en niet op wat er tussen hen gebeurt. Terwijl dat je werk is! Meer en sterkere lijnen betekent een sterkere en veerkrachtigere gemeenschap. En geen vraagstuk kan worden aangepakt als bewoners er niet zelf mee aan de slag willen gaan. Dat geldt voor alles wat je maar kunt bedenken; van armoede tot de energietransitie en van ondermijning tot overgewicht. Zonder gemeenschap kun je wel ‘projecten draaien’, maar dat is geen community building.”

Meer weten?
Wil je meer te weten komen over Buurspraak, de Bullshitbingo, de Praatjesmaak-pot en waarom je nooit ‘behoeften of de vraag moet willen ophalen’? Download dan hier het volledige verslag van de Pressurecookers!

De belangrijkste dia’s uit de Powerpoint van Joop vind je hier.

2 Reacties op “Community building is werken aan het wortelstelsel!”

  • […] je bij een van de ABCD-Pressurecookers geweest, dan ken je de ABCD-Praatpotten al! Glazen potten met kaartjes waarop vragen staan die […]

  • […] ABCD-Pressurecookers Wat waren het drie mooie bijeenkomsten; de ABCD-Pressurecookers. Joop Hofman nam alle deelnemers in een uurtje mee door de belangrijkste ABCD-principes. Daarna gingen de Praatpotten rond voor mooie gesprekken tussen de deelnemers. Was je er niet bij en wil je de Powerpoint van Joop even doornemen? Of een verslag van de eerste sessies lezen? Dat kan hier. […]

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven