ABCD-Festival 6 juli a.s.: het programma!

ABCD-Festival 6 juli a.s.: het programma!

Wat kun je op 6 juli a.s. verwachten tijdens het tweede ABCD-festival? Lekker eten, muziek, de zon, goed gezelschap en tal van inspirerende sessies en praktijkverhalen over werken vanuit de ABCD-principes natuurlijk! Meer over ABCD (Asset Based Community Development) vind je hier.

Direct inschrijven?
Mensen die het festival als bewoner willen bezoeken melden zich aan via een mailtje naar deventerabcd@rastergroep.nl. Laat in die mail even weten of je mee-eet! Kom je als beroepskracht, dan schrijf je jezelf hier in.

Het programma: van 13:00-21:00 inspiratie tanken en waardevolle ontmoetingen

13:00 Plenaire opening met muziek en burgemeester Ron König

13:30 Lezing hoogleraar Marcel Canoy over ‘Zorgzame buurten’

Marcel Canoy is hoogleraar gezondheidseconomie en een van de samenstellers van de bundel ‘Zorgzame buurten’. Daarin staan tal van bewonersinitiatieven beschreven die zich inzetten voor een zorgzame buurt. En die vaak alleen kunnen bestaan als ze de systeemwereld weten te trotseren. Wat is de unieke waarde van deze initiatieven? Hoe vormen zorgzame buurten zich? Wat hebben ze nodig en wat vooral niet? Waar raken de verhalen in de bundel aan ABCD? Marcel Canoy verkent samen met ons de antwoorden!

14:30 Workshopronde 1
Niets meer doen zonder bewoners (Birgit Oelkers)
Een uitstapje naar gemeenschapsgericht leiderschap en bestuur
Wat staat je als directeur of manager te doen als er meer vanuit ABCD gewerkt moet worden? Je officiële taak- en functieomschrijving en de vertrouwde cyclus visie, missie, beleid en strategie, uitvoering en evaluatie bieden weinig houvast. Je gaat een hobbelig pad op, buiten de gebaande paden. Je doet niets meer zonder bewoners, maar werkt vanuit de krachten en het potentieel van buurten en wijken en wat voor gemeenschappen belangrijk is. Birgit Oelkers is jullie gids bij deze zoektocht naar nieuw houvast voor de praktijk van alledag. Ze is community builder, ABCD-trainer en auteur van ‘Een lonkend perspectief’, een publicatie met 12 veranderverhalen van gemeenschapsgericht leiderschap en bestuur.

Is ABCD geschikt voor woningcorporaties: een puzzelproces (Martijn Willems)
De woningcorporaties komen van ver. Tot 2012 waren het partijen die investeerden en participeerden in projecten met maatschappelijke belang voor groepen mensen of zelfs hele buurten. Na 2012 mochten corporaties zich alleen nog bezighouden met hun kerntaak; het verhuren van betaalbare woningen aan mensen met een minimaal inkomen. Nu klinkt (opnieuw) de roep om een rol van betekenis te gaan spelen in buurten. Woonbedrijf Ieder1 geeft daar op een bijzondere wijze invulling aan. Martijn Willems vertelt je hoe.

Krachtige gemeenschappen door dialoog (Sabahat Kinaci en Jetske Schimmel)
Onderling vertrouwen en verbinding in de wijk zijn belangrijk. Gemeenschapskracht maakt veerkrachtig en die veerkracht vormt een waardevol vangnet bij tegenslag, eenzaamheid en verlies. De dialoog is een beproefde methode om verbinding en vertrouwen te versterken. Heel ABCD dus! Maar hoe organiseer je een dialoogsessie? Wat is een dialooghouding? En hoe draagt het bij aan krachtige gemeenschappen? Samen met Sabahat Kinaci en Jetske Schimmel ga je aan de slag met deze vragen.

Schuurfeestjes vieren om samen verder te komen (Nicole van Vonno)
Werken vanuit ABCD is Altijd Nieuw Gedoe! Het is een continue leeromgeving. Juist als je samen voorbij ‘gedoe’ komt, groei je als community. Community builder Nicole van Vonno bouwt buiten een schuur, waar je met haar een Schuurfeestje viert! Waar en wanneer schuurde het voor jou in het werken vanuit ABCD? Wat deed dat met je? Kwam je verder? Wat was daarbij de mogelijkmaker? Deel je ervaringen, Nicole deelt de hare! In deze sessie bijvoorbeeld over het laveren tussen belangen van bewoners en organisaties.

Pauze

16:00 Workshopronde 2
ABCD-Pressurecooker; een uur onderdompelen in ABCD (Joop Hofman)

Een uur lang neemt spreker, trainer en ABCD-auteur Joop Hofman je mee naar alle uithoeken van ABCD. In 60 minuten laat hij zien wat ABCD oplevert in, voor en door gemeenschappen. Waarbij vooral de waarde die een krachtige gemeenschap in zichzelf heeft, aan bod komt. Krachtige gemeenschappen zijn het antwoord op tal van maatschappelijke vraagstukken waar we ons voor gesteld zien. Hoe dat exact zit, hoe werken vanuit ABCD afwijkt van regulier werken, hoe het gemeenschappen versterkt en wat de ABCD-Bullshitbingo is; je leert het in de ABCD-Pressurecooker!

‘Golven zo hoog’; taboes doorbreken met muziek en gesprek (Maarten van Veen)
Ieder mens krijgt in zijn leven met psychische kwetsbaarheid te maken: zelf of als familielid, als buur, opbouwwerker of hulpverlener. Met zijn voorstelling ‘Golven zo hoog’ maakte Maarten van Veen songs over dit thema. Speciaal voor het ABCD-Festival gaan we in gesprek aan de hand van deze liedjes. Wat is herkenbaar? Wat kom je tegen in jouw eigen omgeving? En kan het programma mensen steun geven, taboes doorbreken en gemeenschapsversterkend werken? Ontdek het bij ‘Golven zo hoog’.

Muren & Buren: ‘Wie is de ‘Gerda’ in jouw buurt?’ (Gerda Brugman, Lian Kolkman & Fernand Toebes)
‘Muren & Buren’ laat zien hoe het delen van verhalen verbindend werkt. En is een schoolvoorbeeld van het ABCD-principe dat ‘van het een, steeds weer het ander komt!’ Gerda vertelt, als bewoner en initiatiefnemer van Muren & Buren, hoe kunst als middel is ingezet om een buurt ‘in de lead’ te laten zijn als het gaat om het eigen woon- en hun leefgeluk. Ze vertelt hoe de ene activiteit steeds weer tot iets nieuws leidde. We gaan met elkaar in gesprek om te ontdekken welke ‘Gerda’ er in jou zit. Wanneer was jij als bewoner aan kop en wat betekende dat in jouw situatie?

Schuurfeestjes vieren om samen verder te komen (Nicole van Vonno)
Werken vanuit ABCD is Altijd Nieuw Gedoe! Het is een continue leeromgeving. Juist als je samen voorbij ‘gedoe’ komt, groei je als community. Community builder Nicole van Vonno bouwt buiten een schuur, waar je met haar een Schuurfeestje viert! Waar en wanneer schuurde het voor jou in het werken vanuit ABCD? Wat deed dat met je? Kwam je verder? Wat was daarbij de mogelijkmaker? Deel je ervaringen, Nicole deelt de hare! In deze sessie bijvoorbeeld hoe je om kunt gaan met ‘overnamedreiging’; als organisaties zich bewonersinititaiven gaan toe-eigenen.

Pauze met eten, muziek (van Maxim) én een energizer (door Donna)!

18:30: Ontmoetingen en Praatjesmaken
Met Praatpotten, Haakjeswielen én een lekker toetje! Omdat door ontmoetingen nu eenmaal van het een het ander kan komen!

19:30 Workshopronde 3
Niets meer doen zonder bewoners (Birgit Oelkers)

Een uitstapje naar gemeenschapsgericht leiderschap en bestuur
Wat staat je als directeur of manager te doen als er meer vanuit ABCD gewerkt moet worden? Je officiële taak- en functieomschrijving en de vertrouwde cyclus visie, missie, beleid en strategie, uitvoering en evaluatie bieden weinig houvast. Je gaat een hobbelig pad op, buiten de gebaande paden. Je doet niets meer zonder bewoners, maar werkt vanuit de krachten en het potentieel van buurten en wijken en wat voor gemeenschappen belangrijk is. Birgit Oelkers is jullie gids bij deze zoektocht naar nieuw houvast voor de praktijk van alledag. Ze is community builder, ABCD-trainer en auteur van ‘Een lonkend perspectief’, een publicatie met 12 veranderverhalen van gemeenschapsgericht leiderschap en bestuur.

ABCD-Pressurecooker; een uur onderdompelen in ABCD  (Joop Hofman)
Een uur lang neemt spreker, trainer en ABCD-auteur Joop Hofman je mee naar alle uithoeken van ABCD. In 60  minuten laat hij zien wat ABCD oplevert in, voor en door gemeenschappen. Waarbij vooral de waarde die een krachtige gemeenschap in zichzelf heeft, aan bod komt. Krachtige gemeenschappen zijn het antwoord op tal van maatschappelijke vraagstukken waar we ons voor gesteld zien. Hoe dat exact zit, hoe werken vanuit ABCD afwijkt van regulier werken, hoe het gemeenschappen versterkt en wat de ABCD-Bullshitbingo is; je leert het in de ABCD-Pressurecooker!

Gemeenschapsversterkend werken voor jongeren (Davy, Jamiro, Eva en Astrid Stok) 
De jongeren Davy, Jamiro en Eva hebben in muziek een middel gevonden om hun kracht te herontdekken. Rondom hun talent werden ze gezien en gehoord. Wat dat met hen heeft gedaan, geven ze nu weer terug aan de gemeenschap. Astrid Stok, een van de makers van Stadsmagazine Deventer Waag(t), interviewt ze over dit proces, de betekenis en de impact ervan. Samen met de jongeren, en jou, zoekt ze hierbij naar de do’s en don’ts voor gemeenschapsversterkend werken met en door jongeren.

Project Buurtkids: van ‘verantwoording afleggen aan’ naar ‘stilstaan bij’
Werken vanuit ABCD is relatiegestuurd en organisch werken. Aansluiten bij wat er in de wijk al is. Aanvullend en niet leidend werken. Het tempo van de buurt volgen. Hoe verhoudt de impact van dat werk zich tot KPI’s, productafspraken en outputgetallen? Het eerlijke antwoord is: niet. Hoe verantwoord je dan wat je doet? Raster en de gemeente Deventer hebben het rondom het project Buurtkids gedaan aan een verteltafel, met een poster en een flipover. Benieuwd hoe dat ging? En wat het opleverde? Kom dan vooral langs.

20:30 afsluiting met een drankje!

Aanmelden!
Ben je erbij? Bewoners melden zich gratis aan via deventerabcd@rastergroep.nl. Laat in dat mailtje direct even weten of je mee wilt eten.
Beroepskrachten kunnen zich vanaf 22 juni aanmelden via deze link.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven