2e Deventer ABCD-festival: community care is ’the only show in town’

2e Deventer ABCD-festival: community care is ’the only show in town’

“Community care, of gemeenschapskracht, ‘is the only show in town’ als we weg willen blijven van horrorscenario’s in zorg en welzijn. En over 20 jaar op een prettige manier willen samen leven.” Het zijn de woorden van hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy, spreker tijdens het 2e Deventer ABCD-festival! Vaak krijgt hij op ministeries te horen dat community care ‘vage shit’ is. Hij antwoordt dan altijd dat het wel hele positieve vage shit is. “Er is nog zoveel potentieel in onze samenleving dat onbenut is. Bijvoorbeeld onder de grote en groeiende groep 65-plussers. Die hoef je niet van de golfcourses te jagen of van de Costa’s te vegen. Je hoeft alleen maar aan te sluiten bij wat ze graag doen en willen,” aldus Canoy. Met de term Ouderenzorg heeft hij ook al weinig op. “Het gaat veel vaker over welzijn dan zorg en ouderen bestaan niet. Wel mensen van een bepaalde leeftijd, met of zonder beperkingen. Maar ze hebben in ieder geval ook altijd van alles te bieden!”

Prachtige dag boordevol verbinding en inspiratie
Het verhaal van Canoy vormt de rode draad van deze dag in de Gasfabriek. Het volledige verslag van de dag kun je hier downloaden. Zo´n 150 bewoners en beroepskrachten delen hun kennis en ervaringen over gemeenschapskracht en wat de betekenis en impact ervan zijn. Voor henzelf, hun gemeenschap en de wijk waarin ze wonen of werken. Een aantal conclusies? Werken aan community building schuurt altijd. Er is altijd ‘gedoe’. Kom je daar samen voorbij, dan groeit de gemeenschap. Een ander conclusie: beroepskrachten missen rommelruimte. Voelen zich beperkt door regeltjes en procedures. Voor leidinggevenden geldt hetzelfde. Ze willen veel vaker ’toe maar, ga het maar doen’ zeggen, maar voelen zich beperkt bijvoorbeeld door hun opdracht. Qua werkwijze: ABCD is werken aan het wortelstelsel van onderlinge verbindingen en relaties in een wijk. Daar werk je aan als beroepskracht, niet perse aan wat je boven de grond ziet. Als initiatieven en activiteiten vanuit mensen zelf komen, zijn ze duurzaam geworteld. Dan ontstaat er collectieve trots in een wijk, zoals Gerda Brugman uit Sluiswijk feilloos wist te vertellen aan de hand van het project Muren en Buren. “Eerst zagen de bewoners hun wijk als achterstandswijk. Nu zijn de gesprekken in de buurt anders. De wijk is open gegaan! Zelf de groendienst komt wat vaker langs.”

Artikel gaat verder onder de foto’s

Traditie: tot volgend jaar!
Als je iets vaker organiseert dan een keer, is het een traditie. En dus hopen we iedereen volgend jaar weer te zien voor de 3e editie van het ABCD-festival. Het Deventer ABCD-festival is, net als deze website, onderdeel van de door Rastergroep aangezwengelde beweging DeventerABCD. Raster werkt vanuit de principes van ABCD aan sterke wijken, veerkrachtige gemeenschappen en het mooist mogelijke Deventer. Door aanvullend te werken op wat er in wijken en bij bewoners allemaal aanwezig is. En hoopt dat zoveel mogelijk organisaties aanhaken! In de podcastserie DeventerABCD leer je veel meer over deze manier van werken.

Doe mee!
Heb je zelf een ABCD-verhaal te delen? Voor in een artikel of een podcasteditie? We komen graag langs. Mail naar Jetske of Eelco via deventerabcd@rastergroep.nl. Wil je een keer ‘een ander gesprek’ voeren, zoals ook tijdens het festival gebeurde? Leen dan eens een Praatpot! Meer informatie vind je hier. Het volledige verslag van het 2e Deventer ABCD-festival kun je hier downloaden.

 

 

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven